Om du är bosatt i ett land utanför EU/EES-området har du inte rätt till några sjukförmåner. Undantaget är Australien och staten Québec i Kanada. Med andra ord har du inte rätt till sjukvård i Thailand.
Sjukvård i Sverige vid bosättning utomlands, Tex. i Thailand.
Om du är svensk medborgare och bosatt i ett land utanför EU/EES eller Schweiz och omfattas av socialförsäkringen i det land du bor, kan du ha rätt till akut sjukvård/tandvård och i vissa fall också planerad sjukvård i Sverige enligt en särskild överenskommelse mellan staten och landstinget. För att kunna nyttja nämnda vård måste du uppvisa ett svenskt pass.
För att få vård som utlandssvensk ska du kontakta landstinget. Det är nämligen landstinget som avgör om du har rätt till vård enligt avtalet eller inte. Du kan läsa mer om avtalet i landstingsförbundets skrift Vård av personer från andra länder, som finns att hämta på Landstingsförbundets webbplats.
Mer information
Har du frågor om vårdkostnader utomlands, kan du kontakta Försäkringskassan på Gotland via e-post: international.gotland@forsakringskassan.se eller på telefon +46 498200700.
Reseförsäkring
Det är nödvändigt att ha en bra reseförsäkring innan man reser till Thailand. De bättre sjukhusen tar inte ens emot allvarligt skadade eller insjuknade personer utan förhandsbetalning eller täckande försäkring. Vid olycksfall ska du, eller medresenär, genast kontakta ditt försäkringsbolag som kan ge sjukhusen en garanti om att vården täcks av försäkringen. Vården inleds ofta inte förrän sjukhuset fått en försäkran från försäkringsbolaget eller en förhandsbetalning.
Denguefeber är endemisk i Thailand liksom i övriga asiatiska länder. De myggor som på olika sätt sprider febern har påträffats under en längre tid i Thailand och närliggande områden. Dessa myggarter lever i tropiska och subtropiska förhållanden och trivs i princip i allehanda mikromiljöer: på landsbygden, i djungeln, i städer, inom- och utomhus. Enligt det thailändska hälsoministeriet har man sedan 1997-1998 med ett par års mellanrum kunnat märka en ökning av denguefeberfall. Det senaste året registrerades tiotusentals fall av denguefeber i Thailand. Flest smittofall inträffar under regnperioden, som i Thailand börjar i maj och pågår till oktober.
Enligt Thailands hälsoministerium och andra experter finns det ingen orsak till överdriven oro på grund av denguefebern. Eftersom sjukdomen är endemisk måste man lära sig att leva med risken och skydda sig mot myggorna, som sprider febern.
För att undvika sjukdomar som sprids av myggor, i synnerhet denguefeber och malaria, är det skäl att skydda sig mot myggstick genom att använda ljusa kläder med långa ärmar och ben, samt myggmedel. Om sjukdomssymptom uppträder bör i synnerhet barn och äldre personer söka vård utan dröjsmål. De lindrigaste formerna av denguefeber är inte livshotande.
Enligt uppgift från UNAIDS finns det över en miljon HIV-smittade i Thailand. Man bör på alla sätt undvika att bli smittad.
Det tropiskt heta klimatet är tillsammans med alkohol en farlig kombination. I synnerhet personer med hjärtfel och diabetiker bör vara förnuftiga med bruket av alkohol.
Se till att du reser försäkrad. Hemförsäkringen kanske täcker vissa saker men det allra bästa är troligen att ta en speciell reseförsäkring. Tänk på att det kan vara mycket besvärligt att lösa problem så långt hemifrån.
Hälsa
Mot vad man kan tro är magsjuka inte något som måste förstöra några dagar av semestern. Var försiktig de första dagarna och låt magen vänja sig vid klimatet och nya bakterier och mat. Ta gärna med något stoppande läkemedel. Drick endast vatten på flaska och tänk på att hålla händerna rena.
Hälsans största hot är utan tvekan trafiken. Var uppmärksam på vänstertrafiken och ta inga risker när du går över gatorna: Om det finns gångbroar är det bäst att ta dom. Många trafikregler är annorlunda än våra: Tro aldrig att du vet hur bilar, bussar och motorcyklar kommer att reagera.
Malaria är inget stort hot i Thailand men om man utsätter sig för mygg finns också risken. De förebyggande behandlingarna kan ha allvarliga biverkningar. Det allra bästa är att se till att myggen inte anfaller: Mygglotion och långa byxben och ärmar är de bästa metoderna där det finns mycket vegetation som på öarna och i djungeln.
I städerna är det inte vanligt att bli myggbiten.
Var uppmärksam på symptom liknande influensa, feber, frossa, illamående och huvudvärk. Sök läkare direkt! Detta gäller också flera månader efter resan: Var uppmärksam på symptomen eftersom att inkubationstiden för Malaria kan vara mycket lång.
Kranvattnet i Thailand är de flesta fallen absolut acceptabelt men passar inte alltid alla magar och det är oftast inte gott. Renat och ozonbehandlat dricksvatten, "Drinking water", på flaska säljs överallt och är inte alls dyrt.
Mineralvatten är ofta importerade franska välkända märken som tex. Perrier eller Vichy och kostar därefter. Ska man dricka några liter vatten om dagen kan dessa bli lite dyra, speciellt om man köper dem på restauranger eller barer.
En mycket vanlig krämpa är förkylningar! Det kan låta konstigt först men luftkonditioneringen där den finns är ofta mycket hög och temperaturskillnaderna mellan ute och inne är svåra att tåla. Ta alltid med en tröja på långa buss eller tågresor.
Sist men inte minst, fast det kan låta tjatigt: Passa dig för solen! En mulen dag på stranden utan solskydd kan räcka för att avsluta din semester med katastrof.