Semesterrapporten bygger på en mängd interna och externa undersökningar. För att ge ytterligare tyngd åt rapporten kallade Ving dessutom till ett Advisory Board, där en samling kloka människor inom olika branscher och områden fick diskutera olika aspekter på resande och semester. Bland deltagarna fanns namn som Jan Carlzon, tidigare VD för Vingresor och SAS, Amelia Adamo, M Magasin, Mats Lundqvist, Ipsos, Bo Svensson, Etour, Marie Söderqvist, VD Livsmedelsföretagen och privatekonomen Annika Creutzer.
Undersökningarna och diskussionerna ledde fram till att sju tydliga semestertrender kunde urskiljas.
1) Semestern gör oss lyckliga, därför reser vi allt mer
Det finns en tydlig koppling mellan utlandssemestrar och lycka. Vidgade vyer, längtan till solen och bättre ekonomiska förutsättningar gör att vi idag reser mer än någonsin. Inte minst när vi nått pensionsåldern.
2) Olika behov i olika situationer
Kompisresor, familjesemester, semesterresor på tu man hand, kombinationsresor, flexibla semesterperioder och ökade möjligheter att jobba på distans. Nya förutsättningar föder nya behov – och alla har vi olika behov vid olika typer av resor.
3) Personlig service – här och nu
Den personliga servicen kommer att spela en viktig roll även i framtidens resande, även om formerna för den förändras. Vi förväntar oss att få hjälp direkt, men det kan lika gärna vara via sms som ett personligt möte. Det är också viktigt att den personliga servicen är personlig ”på riktigt”.
4) Vi vill ha det bättre än hemma
Lyxigare säng, större terrass och någon som diskar och städar efter oss. För fler och fler resenärer har hotellet blivit viktigare än resmålet. Faciliteter som för några år sedan sågs som en extra lyx har idag blivit något vi förutsätter ska finnas på hotellet. Och vi vill ha högre standard än hemma.
5) Från vart till vad
Resandet förflyttas mer och mer från ”vart vill du resa?” till ”vad vill du göra?”. Vi reser gärna dit alla andra också reser, bara vi får med oss en unik, individuell upplevelse att berätta om när vi kommer hem igen. Men viktigast för de flesta är att få vara tillsammans med familjen och slippa allt som skaver – det hör också till upplevelsekontot.
6) Resan som livsstilsförbättring
Sol och bad i all ära – vi vill också gärna komma hem från semestern som bättre människor. Träning, lärande, välgörenhet eller kanske ett tandläkarbesök är exempel på faktorer som får oss att känna att vi får ut något bestående av vår utlandsvistelse.
7) Chartern är död – länge leve chartern
Charterresan har flera gånger under sin 60-åriga historia bedömts vara på utdöende på grund av oljekriser, krig, avregleringar och konkurrens från lågprisflyg och onlinebyråer. Genom att ständigt hitta nya vägar har den trotsat alla och visat sig vara semesteralternativet för miljoner svenskar. 2012 reste drygt 2,5 miljoner svenskar på charter.
– Det har varit ett spännande jobb att djupdyka i all den kunskap som finns om semester och semestervanor. Det som stack ut lite extra handlade om servicens vara eller icke vara, säger Magnus Wikner, VD på Ving.
– Vi vill fortfarande ha service, även om det kan handla om helt digital kommunikation, via sms eller mail. Äldre vill gärna ha personlig service, det kanske inte är så förvånande, men även de yngre, i åldersgruppen upp till 24 år, vill ha personlig service, det är intressant, säger Magnus Wikner, VD på Ving.
Sex olika semestertyper
I Semesterrapporten presenteras också sex semestertyper; som identifierats i en stor undersökning som Ving låtit göra bland drygt 4 300 svenskar. Undersökningen beskriver svenskarna och deras semestervanor och ur data kunde följande semestertyper urskiljas:
Äventyraren, som söker nya upplevelser, både vad gäller platser, aktiviteter och kulturer. Värdesätter flexibilitet.
All Inclusive-resenären är ganska konservativ och återvänder gärna till välkända resmål, hotell och ansikten. Vill gärna ha en blandning av avkoppling och nöjesliv under sin semester.
Gör-det-själv-resenären återupplever gärna tidigare, lyckade semestrar. Söker inte aktiviteter under semestern och bokar helst sin resa själv på nätet. Många gör-det-självare är höginkomsttagare och 55+.
Den bekväme återupplever gärna tidigare, lyckade semestrar. Värdesätter främst bekvämlighet och undviker gärna aktiviteter. Ser gärna att någon annan skräddarsyr resan från början till slut.
Familjesemestraren reser gärna till nya destinationer varje gång, helst dit barnen vill. Uppskattar familjeshower och underhållning på hotellet. Familjesemestraren föredrar paketerade resor till sol- och badresmål.
Den bekymmersfrie är öppen för nya destinationer men söker inte äventyr. Slappnar helst av under semestern, ofta genom att ägna sig åt en hobby.